Ajam pangang

Recept: Ajam pangang met atjar en rijst

 

Ajang pangangO, guys! Dit is zo lekker. Ik heb letterlijk mijn bordje afgelikt. Wat klinkt dat eigenlijk vies hé… Alsof ik letterlijk aan het bord heb zitten likken. Nee hoor, ik gebruikte gewoon mijn vinger. Dat verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs, maar is al een stuk beter dan wat ik net beschreef. En, o boy, deze ajam pangang met atjar en rijst is dat meer dan waard. Ajam pangang is een gerecht uit de Maleisische keuken. Ajam betekent kip en pangang betekent geroosterd. Geroosterde kip dus. Je kent de saus die erbij zit misschien wel van de babi pangang van de Chinees. Daar serveren ze hem bij knapperige varkensvlees. Zoals jullie inmiddels wel weten eet ik geen varkensvlees. En daarom maakte ik een versie met kippendijen. Lekker mals en boordevol smaak. Dit gaat hier zeker vaker op tafel komen!




Ajang pangang

Ingrediënten ajam pangang met atjar en rijst voor 4 personen

 

Voor het vlees

500 gram kippendijen
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 theelepel geraspte gember
2 eetlepels zonnebloemolie + extra om in te bakken
6 eetlepels ketjap manis
Een halve citroen

Voor de saus

400 ml water
1 eetlepel sambal badjak
1 eetlepel tomatenpuree
4 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels gembersiroop
1 teen knoflook
1 middelgrote ui
4 eetlepels tomatenketchup
Een halve citroen
2 eetlepels maïzena
Een snuf zout

En verder

400 gram pandanrijst
4 flinke eetlepels atjar tjampoer
Eventueel kroepoek voor erbij

Ajam pangang

Kook de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking.

Versnipper de ui, pers de teentjes knoflook en snijd de kippendijen in reepjes. Doe de kip, de ketjap, de ui, de knoflook, de gember, de zonnebloemolie en het citroensap bij elkaar in een grote kom. Meng alle ingrediënten met elkaar en dek af met vershoudfolie. Laat de kip een uurtje marineren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het vlees uit de marinade en dep even af. Leg het vlees in een ovenschaal en schuif hem in de oven. Bak het vlees 15 minuten.

Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan. Leg het vlees in de olie en bak tot de kip gaar en knapperig is.

Ga nu verder met de saus. Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Verhit een beetje olie in een steelpan. Doe de knoflook en ui in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de rest van de ingrediënten (voor de saus) in de steelpan en breng aan de kook. Meng de maïzena met 2 eetlepels water en giet in de saus. Laat de saus pruttelen tot hij iets dikker is geworden.

Schep de rijst in een bord. Leg een eetlepel atjar naast de rijst en schep het vlees erop. Giet de saus over het vlees en serveer met kroepoek.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Ajam pangang met atjar en rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *