Pasta vongole

Recept: Pasta met venusschelpen (pasta vongole)

 

Pasta vongoleDeze pasta vongole is momenteel één van mijn favoriete gerechten. Het staat hier regelmatig op tafel. Zeker als het buiten warm is. Makkelijk, snel klaar en zóóó lekker van smaak. Vongole is Italiaans voor venusschelpen. De smaak is erg subtiel en een beetje zoet. Er is dus niet veel voor nodig om lekker de koken met deze delicate schelp. Vongole kun je meestal in een netje van 500 gram of per kilo kopen bij de visboer. Ik koop de schelpen altijd bij de viskraam op de markt. Daar betaal je ongeveer €15,- voor een netje van een kilo. Vind je dat te prijzig? Dan kun je ook de goedkopere Hollandse variant gebruiken: de kokkel. De smaak van de kokkel is iets stoerder, maar smaakt nog steeds fantastisch door de pasta. Serveer met vers brood zodat je de saus, als het bord leeg is, lekker op kan dippen. En vergeet vooral de witte wijn niet op tafel te zetten. Een gerecht voor echte levensgenieters!



Ingrediënten pasta vongole voor 4 personen

500 gram linguine of spaghetti
1 kg venusschelpen
3 tenen knoflook
1 citroen
1 chilipeper
Een bosje platte peterselie
100 ml droge witte wijn
Een flinke scheut olijfolie van goede kwaliteit
Eventueel een handje rucola

Pasta vongole

Breng een middelgrote pan met water, een scheutje olijfolie en een snuf zout aan de kook. Voeg de pasta toe en kook tot het gaar is. Giet de pasta af en zet het apart.

Versnipper de tenen knoflook. Snijd een chilipeper doormidden en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Versnipper de chilipeper.

Was de venusschelpen. Verwijder de schelpen die stuk zijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Doe knoflook in de pan en fruit tot het begint te geuren. Voeg de venusschelpen toe en roer door de knoflook. Giet een flinke scheut wijn over de vongole en doe de deksel op de pan. Laat de venusschelpen pruttelen tot ze open gaat. Schud af en toe de pan.

Hak de peterselie fijn en snijd de citroen doormidden. Strooi de peterselie in de pan en pers het sap van 1 citroen in de pan. Voeg de pasta toe en roer alles door elkaar.

Serveer de pasta vongole met rucola, vers brood en goede olijfolie.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *