Spanakopita

Recept: Spanakopita (spinazie-feta taart)

 

SpanakopitaHet is weer maandag en dat betekent dat het tijd is voor een vegetarisch recept. Dit keer is dat één van mijn persoonlijke favorieten: Spanakopita. Spanakopita is een Griekse gerecht met spinazie, lent-ui, ricotta en feta. Spanaki betekent spinazie en pitta betekent taart. Spinazietaart dus. Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met spanakopita toen ik op vakantie was naar Griekenland. Zakynthos om precies te zijn. Een heerlijk eiland waar ik 2 weken lang op een scootertje heb rondgetuft. Ik ben altijd al gek geweest op spinazie en toen ik deze spinazie-feta taart overal op de kaart zag staan werd ik nieuwsgierig. Op een mooie avond (er waren daar alleen maar mooie avonden) bestelde ik hem bij een familierestaurant op een berg. Dat bleek een goed idee, want ik heb alles tot op de laatste kruimel opgegeten. Romig, hartig en knapperig tegelijk. Jammie! Het recept kon ik in het restaurant helaas niet ontfutselen; dat was familiegeheim. Maar ik heb wel een poging gedaan om de spanakopita zo goed mogelijk na te maken. En dat is me bijna gelukt. Bíjna. Want zo lekker als hij daar was zal hij nooit meer worden. Al is het alleen maar omdat ik tijdens het eten niet in het zonnetje op een berg in Griekenland zit. 



Spanakopita

Ingrediënten spanakopita voor 3 of 4 personen

300 gram verse spinazie
15 kleine plakjes filodeeg of 3 grote ronde vellen
1 rode ui
1 ei
2 tenen knoflook
3 lente-uitjes
200 gram feta
200 gram ricotta
1 theelepel nootmuskaat
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Spanakopita

Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het ontdooien onder een natte theedoek.

Versnipper de knoflook en snijd de rode ui in halve ringen. Verwarm een beetje olijfolie in een koeken- of hapjespan. Bak de knoflook en rode ui tot het glazig ziet. Doe de spinazie beetje bij beetje in de pan bak tot het geslonken is. Breng de spinazie op smaak met een beetje peper en zout.

Snijd de feta in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes. Doe de feta, ricotta, lente-ui en nootmuskaat bij de spinazie in een kom en meng alles goed door elkaar. Proef of het mengsel op smaak is. Voeg, indien nodig, extra van de ingrediënten toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts het ei los. Haal het filodeeg uit de theedoek en bekleed hier een springvorm mee. Besmeer de stroken filodeeg met ei. Schep het spinaziemengsel op het filodeeg. Vouw het deeg dicht en smeer de bovenkant in met ei. Zet de spinazie-feta taart 20 minuten in de oven. De spanakopita is klaar als hij goudbruin en knapperig is.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Spanakopita (spinazie-feta taart)

  1. Mariette schreef:

    Wat een heerlijk recept en zo makkelijk! Het is dat ik nu geen filodeeg in de vriezer heb liggen maar anders zou dit vanavond op tafel staan. Op het boodschappenlijstje voor vrijdag dus…

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *