Recept: Risotto met pompoen en salie

 

Risotto met pompoen en salieAfgelopen dagen was het écht weer om binnen te blijven. Winderig, druilerig en donker. Gelukkig schijnt vandaag het zonnetje weer. Ik heb dit weekend voornamelijk doorgebracht op de bank. Douwe en ik zijn begonnen met een nieuwe serie en sinds aflevering 1 zijn we hooked. Ik kan wel stellen dat we zijn veranderd in een stel couch potato. Ken je dat gevoel? Kaarsjes aan. Glaasje wijn erbij en jezelf helemaal verliezen in een serie. Het is dat ik af en toe slaap nodig heb… In periodes als deze krijg ik meestal trek in vullende, verwarmende en smaakvolle gerechten. Comfortfood dus. Deze risotto met pompoen en salie is daar een voorbeeld van. Hartverwarmend, weinig ingrediënten en vegetarisch. Klinkt goed toch? Dat laatste brengt me op meatless monday. Want op maandag eten we nog steeds vegetarisch in huize Savory sweets. En dat is met deze pompoenrisotto helemaal zo slecht nog niet.




Ingrediënten risotto met pompoen en salie voor 4 personen

1 flespompoen
300 gram risottorijst
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
1 liter groenten- of kippenbouillon
Een scheutje droge witte wijn (ik gebruikte Chardonnay)
Een bosje salie
100 gram parmezaanse kaas
75 gram roomboter
Een scheutje olijfolie
Peper uit de molen

Verwijder de schil van de pompoen. Snijd de pompoen doormidden en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in blokjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Doe de pompoen in de pan en kook tot het gaar is. Giet de pompoen af en pureer het met een staafmixer. Zet de pompoenpuree apart.

Versnipper de sjalot en pers de teentjes knoflook. Smelt de roomboter in een hapjes- of koekenpan. Doe de knoflook en de sjalot in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg de risottorijst toe en laat meebakken tot de korrels glazig zien.

Giet een flinke scheut witte wijn in de pan en laat het inkoken. Voeg een soeplepel bouillon bij de risotto en laat koken tot de bouillon is opgenomen. Blijf bouillon toevoegen tot de risotto gaar is.

Smelt de roomboter in een steelpan. Leg de saliebladeren in de gesmolten boter en bak tot ze krokant zijn. Meng 3 eetlepels van de boter met de risotto.

Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de Parmezaanse kaas en de pompoenpuree door de risotto.

Schep de risotto met pompoen en salie in diepe borden. Garneer met de krokante salieblaadjes en maak af met peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *