Recept: Oud Hollandse kaassalade

 

Oud Hollandse kaassaladeHoera, morgen is het koningsdag! Ik ben gek op deze feestelijke en vrolijke dag. Met koningsdag ga overdag meestal naar de Jordaan in Amsterdam en ’s avonds eindig ik op de dam in Zaandam. Dit jaar hebben we de dag na koningsdag een heerlijk dagje sauna gepland om uit te rusten. Sounds like a good plan, vinden jullie ook niet. Ik heb er in ieder geval nu al zin in. Hoewel je met koningsdag een oranje gerecht op de blog zou verwachten heb ik gekozen voor een oud Hollands gerechtje; de oude kaassalade. De oude kaassalade is gemaakt van onder andere Old Amsterdam, augurk en mosterd. Kennen jullie dat hapje van vroeger nog? Het blokje kaas met een augurk of een zilveruitje op een prikker, lekker dippen in de mosterd. Ik heb deze ingrediënten verwerkt in een heerlijke salade. Lekker op brood of een cracker. Leve de koning!Ingrediënten Oud Hollandse kaassalade

200 gram oude kaas (ik gebruikte Old Amsterdam)
175 gr crème fraîche
2 eetl mayonaise
3 theelepels Zaanse mosterd
Cocktailaugurkjes
3 a 4 lente-uitjes
1 theelepel kerriepoeder
Peper en zout

Snijd de oude kaas in kleine blokjes. Mijn blokjes waren ongeveer 3 bij 3 mm. Snijd de lente-ui in hele kleine ringetjes. Leg er een paar apart voor de garnering. Snijd de cocktailaugurkjes verticaal door en vervolgens in kleine halve ringetjes. Meng de blokjes kaas met de augurk, lente-ui, mayonaise, crème fraîche, kerriepoeder en een beetje peper en zout in een schaal of kom. Doe niet meteen alles in de kom, je kunt beter te weinig toevoegen dan te veel. Proef goed of de salade op smaak is. Voeg naar smaak meer van de ingrediënten toe. Strooi ter garnering een beetje lente-ui en peterselie over de salade.

Een nostalgische salade met de smaken van vroeger. Ik moest bij de eerste hap denken aan de oude kaas met augurk op mijn brood bij mijn ouders. Wie is er niet groot mee geworden! Lekker op een cracker of knapperig broodje. Ook lekker op een toastje of stokbroodje bij de borrel. In ieder geval het perfecte borrelhapje op koningsdag!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

4 thoughts on “Recept: Oud Hollandse kaassalade

 1. Gerrit van breugel schreef:

  Geachte mevr.
  Ik ben een echte oude kaas liefhebber,en ik zou het wel eens willen proberen de salade zelf te maken.
  Echter bij al de ingrediënten die nodig zijn staat een hoeveelheid echter niet bij de kaas.
  Hoeveel kaas moet ik gebruiken half pond? Pond
  Hoeveel ?

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *