Recept: Indiase rijst met spinazie en cashewnoten

 

Indiase rijst met spinazie en cashewnotenDe laatste tijd eten Douwe en ik regelmatig vegetarisch. Ik doe dat bewust. Want hoe je het went of keert, elke dag vlees of vis eten is niet goed voor onze planeet. De veeteelt stoot ontzettend veel co2 uit en is daarmee de grootste oorzak van het broeikaseffect. Het is zelfs zo dat 2 flinke entrecotes net zoveel co2 veroorzaken als een autoritje van Amsterdam naar Den Haag. Hier kun je lezen hoe dat komt. Hoog tijd om een keer na te denken of het echt nodig is om elke dag vlees of vis op je bord te hebben. En nee, je hoeft niet altijd vlees of vis te eten om een bourgondiër te zijn. Zo zijn er ontelbaar lekkere gerechten met kaas, groente of noten als hoofdingrediënt. Om zelf het goede voorbeeld te geven ga ik vanaf vandaag elke maandag een vegetarisch gerecht posten. Maandag is vanaf nu meatless monday. Ik trap af met deze Indiase rijst met spinazie en cashewnoten. Een kruidig en ontzettend lekker gerecht. Makkelijk om te maken en in een mum van tijd op tafel. Een vegetarisch gerecht voor echte bourgondiërs.



Ingrediënten Indiase rijst met spinazie en cashewnoten voor 4 personen

350 gram basmatirijst
750 ml groente- of kippenbouillon
100 gram cashewnoten (ik gebruikte gezouten, maar zonder zout kan ook)
1 winterpeen
3 tomaten
150 gram spinazie
2 tenen knoflook
1 ui
2 theelepels  karwijzaad
1 theelepel katoembar
2 theelepels kurkuma
Een scheutje olie
Peper en zout

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd de winterpeen in stukjes. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Doe de ui, de knoflook en winterpeen in de pan en bak tot de ui glazig ziet. Doe de rijst, de katoembar, de kurkuma en het karwijzaad in de pan en bak tot het begint te geuren. Zet het vuur laag en giet de helft van de bouillon over de rijst. Laat de rijst pruttelen tot de bouillon is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon naar gaarheid toe.

Maar een kruis in de tomaten en overgiet met kokend water. Als het goed is kun je nu het velletje makkelijk verwijderen. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Roer de spinazie en de tomaat door de rijst. Laat een paar minuten meegaren. Bestrooi met cashewnoten en maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *