Lasagne van bietjes en geitenkaas

Recept: Lasagne van bietjes en geitenkaas

 

Lasagne van bietjes en geitenkaasHet is weer maandag en dat betekent dat ik een vegetarisch recept post. Deze vega lasagne van bietjes en geitenkaas is om je vingers bij af te likken. De zoete smaak van biet en de zoute geitenkaas combineren uitstekend met elkaar. De combinatie van bietjes, geitenkaas en bechamelsaus leerde ik kennen op de Temple bar foodmarket in Dublin. Douwe moet voor zijn werk af en toe richting Dublin. De laatste keer reisde ik hem op vrijdag na mijn werk achterna en plakten we een weekendje weg achter zijn zakenreis aan. We begonnen ons weekend op vrijdagavond in een pub in Temple bar. We aten een heerlijke Ierse burger (daar zijn de Ieren goed in) en gingen daarna aan de borrel. Jullie begrijpen wel dat we die nacht flink hebben doorgezakt. Zo kwam ik erachter dat ik gek op Guinness ben (dat smaakt serieus naar koffie met chocola, maar is wel heftig spul voor iemand van 1 meter 65) en zijn de locals mega gezellig (en gul met rondjes geven). Jullie begrijpen dus wel dat ik de volgende dag een stevig ontbijt kon gebruiken. En dat was dus de combi van bietjes, geitenkaas en bechamelsaus. Tussen een versgebakken tosti. Alsof er een engeltje.. Ik bleef er van eten. Dat had natuurlijk ook wel een beetje met de kater te maken. Afgelopen weekend moest ik opeens weer aan bovenstaande combinatie denken (dat had waarschijnlijk iets met de hoeveelheid glazen wijn de avond ervoor te maken, sorry not sorry) en verwerkte ik de ingrediënten in een ovenschotel. Het werd een soort lasagne van bietjes en geitenkaas. Maar dan zonder pasta. Het resultaat was verrukkelijk. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder, want hier ga zeker geen spijt van krijgen! Ook lekker als je geen kater hebt. Just saying…




Ingrediënten lasagne van bietjes en geitenkaas voor 4 personen

5 gekookte bietjes
100 gram Parmezaanse kaas
300 gram zachte geitenkaas
Een paar takjes tijm
Een handje rucola
Peper en zout

Voor de bechamelsaus

3 eieren
125 gram roomboter
750 ml volle melk
150 gram bloem
1 middelgrote ui
2 laurierbladeren
1 citroen
Een snufje nootmuskaat

 

Lasagne van bietjes en geitenkaas

Begin met het maken van de bechamelsaus.

Versnipper de ui. Smelt de roomboter in een middelgrote pan. Doe de ui in pan en fruit tot het glazig is.  Voeg de bloem toe en roer door de boter. Er ontstaat als het goed is een zanderige massa. Dit heet een roux. Laat de roux in 2 minuten gaar worden.

Zet het vuur laag. Schenk, terwijl je blijft roeren, de melk bij de roux. Blijf met tussenpozen roeren. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke saus. Voeg de laurierblaadjes, de nootmuskaat en een beetje peper en zout toe. Laat de bechamelsaus 5 minuten pruttelen.

Scheid de 3 eieren en rasp de schil van de citroen. Verwijder de laurierbladeren uit de bechamelsaus. Doe de eidooiers en het citroenrasp bij de bechamelsaus en meng met een staafmixer tot een gladde saus. Laat de saus nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. Maak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bietjes in plakjes. Beleg de bodem van een ovenschaal met plakjes biet. Verkruimel 1/3 van de geitenkaas over de biet. Bedek de geitenkaas met bechamelsaus en bestrooi met tijm. Herhaal tot er 3 lagen in de ovenschaal liggen.

Raps de Parmezaanse kaas. Strooi de Parmezaanse kaas over de ovenschotel en schuif hem vervolgens in de oven. Bak de lasagne van biet en geitenkaas in een half uur gaar.

Serveer de lasagne van biet en geitenkaas met rucola en vers brood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *