Surinaamse nasi

Recept: Surinaamse nasi

 

Surinaamse nasiIk vind het heerlijk om nieuwe keukens te ontdekken. Ik ben opgevoed met aardappels, groente en vlees, maar eigenlijk ben ik daar nooit echt weg van geweest. Toen ik uit huis ging begon ik met experimenteren en daar ben ik tot op heden niet meer mee gestopt. De afgelopen weken ben ik vooral de Surinaamse keuken aan het ontdekken. Zo maakte ik laatst ook Surinaamse bami met kip, Surinaamse kippenpoten en pindasoep. Dit keer was de Surinaamse nasi aan de beurt. Een smaakbommetje. Ik kan dit elke dag wel eten. Het restje gaat morgen in ieder geval mee voor de lunch. De Surinaamse nasi is extra lekker in combinatie met Surinaamse kippenpoten, zuurgoed en vers gesneden komkommer. Een makkelijk en snel gerecht. Ideaal voor op doordeweekse dagen.

Ingrediënten Surinaamse nasi voor 4 personen

500 gram basmatirijst
1 klein bakje gedroogde garnalen (te koop bij de toko)
1 kipfilet
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels zoute ketjap (as in)
4 eetlepels zoete ketjap (manis)
2 maggiblokjes (in de ouderwetse verpakking)
2 of 3 centimeter gember afhankelijk van de dikte
1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
1 eetlepel trassi
1 babypaksoi of een halve krop “gewone” paksoi
Een halve theelepel pimentpoeder
Een bosje selderij
Een scheutje olie om in te bakken

Breng de kippenbouillon aan de kook. Leg de kipfilet in de bouillon en kook hem in 8 minuten gaar. Schep de kip uit de bouillon en laat hem afkoelen. Leg de gedroogde garnalen een half uur in lauwwarm water. Kook de rijst gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Laat de rijst volledig afkoelen.

Versnipper de ui en pers de knoflook. Schild de gember en hak het in kleine stukjes. Snijd de paksoi in kleine stukjes. Pluis de kipfilet in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een hapjespan of wok. Bak de ui en knoflook tot het glazig ziet. Verkruimeld de maggiblokjes over de ui en knoflook heen. Voeg de gember, de piment en de trassi toe. Roer alles goed door elkaar en bak 2 minuten tot de geuren vrijkomen. Doe de gedroogde garnalen, de kipfilet en de paksoi bij de rest in de pan en bak nog een minuut of 5. Voeg als de inhoud van de pan te droog wordt een beetje water toe.

Zet het vuur laag. Doe de zoete en de zoute ketjap in de pan en doe de rijst erbij. Roer de rijst, de ketjap en de rest van de inhoud door elkaar met 2 lepels. Proef of de Surinaamse nasi op smaak is. Voeg eventueel meer ketjap toe. Hak de selderij fijn. Roer de selderij door de nasi.

Serveer de Surinaamse nasi met kippenpoten, zuurgoed en verse komkommer. Lekker met een beetje kroepoek, satésaus en sambal.

Vond je dit lekker? Bekijk dan ook eens het recept voor Surinaamse Bami met kip.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Surinaamse nasi

  1. Paula Fernhout schreef:

    Hallo Lynn. Als ik jou recepten lees loopt het water al in mijn mond. Ik heb vandeweek je Surinaamse bami gemaakt en hij was lekker hoor. Dochter en man vonden het ook. Dus het is een blijvertje. Ik zie dat je het ook steeds hebt over pimentpoeder. Kan dat ook met gewone zwarte peper of is de smaak echt anders?

    Ik hoor graag van je en blijf je zeker volgen en zal nog veel meer recepten van je maken. Dank je wel voor het delen.

    Groetjes Paula

     
    • Lynn schreef:

      Hoi Paula, Wat leuk om te horen! Je kunt ook gewoon zwarte peper gebruiken, maar dan is de smaak wel iets anders. Piment is iets scherper van smaakt. Ik ben benieuwd welk recept je nog meer hebt uitgeprobeerd 🙂

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *