Recept: Moussaka met lamsgehakt

 

Moussaka met lamsgehaktDe blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden korter. Het is nu echt herfst. Ik houd wel van de herfst. Lekker onder een dekentje op de bank liggen met een grote kop thee (of een borrel) terwijl de regen tegen de ruiten tikt. Storm vind ik al helemaal fantastisch. Ik ben zo iemand die als het heel hard waait naar buiten gaat om te voelen hoe het tekeer gaat. Regen vind ik vooral leuk als ik niet naar buiten hoef. Ik word er namelijk minder blij van als ik doorweekt thuis kom. En aangezien ik elke dag op de fiets naar mijn werk ga komt dat regelmatig voor. Tegen een flinke regenbui is zelfs het beste regenpak niet opgewassen. En eigenlijk vergeet ik het ook heel vaak om hem überhaupt mee te nemen. Thuis jump ik dan meteen onder de douche om weer lekker warm te worden. En na de douche? Dan is het tijd voor comfortfood. Deze moussaka met lamsgehakt is daar een goed voorbeeld van. Lekker, verwarmend en ik word er ontzettend blij van. Deze moussaka maakte ik afgelopen het weekend al klaar en zette ik daarna in de koelkast. Ik was gister laat en zo hadden we het eten al klaarstaan toen ik thuis kwam. Nat. Want ook gister kwam ik een herfstbui tegen op de fiets. En ja.. Dat regenpak was ik weer eens vergeten. Door-weekt was ik. Toen we aan tafel gingen was ik dat gelukkig alweer vergeten. En nu lig ik weer onder mijn dekentje op de bank. Met een grote kop thee. Life is good.




Ingrediënten moussaka met lamsgehakt voor 4 personen

300 gram lamsgehakt
2 aubergines
4 grote kruimige aardappels
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 zoete puntpaprika
1 chilipeper
300 gram tomatenblokjes
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
Een halve theelepel gedroogde chiliflakes
Een paar takjes oregano
Een paar takjes (krul)peterselie
100 gram Parmezaanse kaas
Een scheutje olijfolie
Een flinke scheut rode wijn
Peper en zout

Voor de bechamelsaus met geitenkaas

50 gram roomboter
60 gram bloem
500 ml volle melk
150 gram zachte geitenkaas
1 theelepel nootmuskaat
2 laurierbladeren
1 citroen
Peper en zout

Moussaka met lamsghakt

Verhit een beetje olijfolie in een braadpan. Leg het gehakt in de olijfolie en bak tot het gaar is. Haal het gehakt uit de pan en zet apart.

Versnipper de ui en pers de teentje knoflook. Snijd de chilipeper doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de paprika in kleine stukjes en hak de oregano en peterselie fijn.

Giet het braadvocht uit de braadpan. Verhit een scheutje olijfolie in (dezelfde) braadpan. Doe de ui en de knoflook in een braadpan. Laat bakken tot de ui glazig ziet. Voeg de paprika en de chilipeper toe. Bak even mee. Doe het lamsgehakt, de kaneel, het gemberpoeder en de chiliflakes bij de groenten en roer alles goed door elkaar. Giet een flinke scheut rode wijn in de pan en kook tot de wijn is gereduceerd tot een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg de tomatenblokjes, de oregano en peterselie toe. Roer alles door elkaar en zet het vuur laag. Laat de inhoud van de pan een half uur pruttelen op laag vuur.

Smelt de boter in een (steel)pan. Schep de bloem bij de boter en roer tot er een zanderige massa ontstaat. Dit heet een roux. Laat de roux een paar minuten garen. Giet, al roerend, een scheutje melk bij de roux. Herhaal dit als de melk helemaal is opgenomen. Ga door tot er een dikke bechamelsaus ontstaat. Verbrokkel de geitenkaas en rasp de schil van de citroen. Roer de geitenkaas, de citroenschil, een snuf nootmuskaat en een beetje peper en zout door de bechamelsaus.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Snijd de aubergines ook in plakjes. Bestrooi de plakken aan beide kanten met peper en zout. Bedek de bodem van een (ronde) ovenschaal met plakjes aubergine en aardappel. Schep de gehaktsaus op de aardappels. Leg bovenop de gehaktsaus weer een laag aubergine en aardappel. Bestrijk de moussaka met de bechamelsaus. Rasp de Parmezaanse kaas. Bedek de bechamelsaus met de Parmezaanse kaas.

Zet de moussaka met lamsgehakt in de oven en hem in 50 minuten gaar.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *