|
I loveee Aziatische hapjes. Loempia’s, samosa’s en alle soorten dim-sum. Je kunt me ervoor wakker maken. En dat zegt iets, want ik houd enorm van slapen. Één van mijn favoriete Aziatische hapjes is pangsit goreng. Pangsit goreng is een gefrituurd deegballetje dat gevuld is met vlees, vis of groente. Pangsit betekent deegballetje in het Indonesisch en goreng betekent gebakken. Gebakken, of in dit geval gefrituurd, deegballetje dus. Ze hebben vast niet lang hoeven nadenken over die naam. Who cares. Het is lekker en daar gaat het om. De eerste keer dat ik pangsit at was bij de honk- en softbalvereniging waar ik speel. Daar wordt naast de gebruikelijke bitterballen, frikadellen en patat ook pangsit verkocht. De pangsit wordt elke week gemaakt door één van de oudere leden en is vaak in een mum van tijd uitverkocht. Heerlijk zijn ze. Dat moest ik thuis natuurlijk ook een keer proberen. Ik heb mijn pangsit goreng gevuld met een mengsel van kipgehakt en fijngehakte gamba’s. Dat leek me een lekkere combinatie. Helemaal met fijngehakte lente-ui en sesamolie. Lekker fris. En lekker was het zeker. Binnen een kwartier was het bordje leeg en ging er een nieuw lading in de pan. Je bent gewaarschuwd, want dit is verslavend lekker!
Ingrediënten voor ongeveer 20 pangsit goreng met garnalen en kip
Een pakje pangsit- of wontonvellen (te koop bij de toko)
250 gram kipgehakt
150 gram gepelde gamba’s
2 lente-uitjes
2 of 3 teentjes knoflook
1,5 theelepel maïzena
1 theelepel sesamolie
Een scheutje visolie
Zout en peper
Versnipper de lente-ui en pers de teentjes knoflook. Hak de gamba’s fijn.
Meng de gamba’s met het kipgehakt. Doe de knoflook, de lente-ui, de vissaus, de maïzena en de sesamolie bij de vulling en roer door elkaar. Maak af met peper en zout.
Leg een bolletje gehakt in het midden van een pangsitvel. Smeer de randjes in met een beetje water. Vouw de punten van het pangsitvel naar elkaar toe zodat er een driehoek ontstaat. Vouw de onderste punten van de driehoek naar elkaar toe en plak dicht met een beetje water. Zorg dat er geen kieren in de pakketjes zitten.
Frituur de pangsit tot ze goudbruin zien en gaan drijven. Dit duurt een minuut of 4.
Serveer de pangsit goreng met (zelfgemaakte) zoete chilisaus of een beetje sambal.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).
Hoi Lynn,
Ik heb ze gemaakt met de gehakt/garnalen vulling en alleen met garnalen. Ik vond het laatste het lekkerst, maar verder was het een heel makkelijk recept.
Dankjewel voor het idee!
Groetjes Laura
Klopt het dat u rauw kip gehakt in de pangsit velletjes legt en maar 4 minuten frituurt.
Is het gehakt dan wel gaar?
Ja…omdat het geen grote balletjes zijn. Iets groter dan een knikker. Soepballen grootte zeg maar. Dan is 4 minuten genoeg.
Hallo Lynn,
Bedankt voor het heerlijke recept!
Kan ik de pangsit ook invriezen?
Groetjes,
Athena.
Dat kan zeker! Doe ik zelf ook vaak 🙂
Vissaus is een thais deel, en hoort er niet in. Wat er wil in hoort is kecap asin en kecap manis.