Recept: Hoisin balletjes

 

Hoisin balletjesSinds 3 weken geleden ben ik helemaal into de Aziatische smaken. Ik ben met één gerecht begonnen en krijg steeds meer inspiratie en ideeën. Een beetje vanuit mezelf en met een beetje hulp van internet natuurlijk 😉 Ik kwam tijdens een struinsessie op Pinterest een foto tegen van Aziatische gehaktballetjes en ze leken me meteen lekker. Mijn idee om hoisin balletjes te maken was geboren.
Ik heb de traditionele broodkruim of beschuit in het gehakt vervangen door panko. Een soort paneermeel uit de Japanse keuken. Hierdoor hebben de hoisinballetjes een verrassende crunch van binnen. De “gewone” ui heb ik vervangen door lente-ui en als “secret ingredients” heb ik sesamolie en gember toegevoegd. En de saus.. ja.. de.. saus.. Heerlijk! Ik ben al jaren fan van hoisinsaus en heb deze verbouwd zodat hij goed bij de balletjes past. Een saus om bij weg te dromen. Ik ben er gek op!

Hoisinsaus is een Kantonese saus gemaakt van sojabonen, suiker, azijn, knoflook en chilipeper. Hoi Sin betekent “zeedieren” in het Kantonees. Deze naam komt voort uit de wat hartige smaak. Er zitten, anders dan de naam zegt, geen zeevruchten in de saus. De saus komt uit de Chinese keuken maar wordt ook veel in de Vietnamese keuken gebruikt om bijvoorbeeld Pho (een noodlesoep) te maken.

Ingrediënten hoisin balletjes

Voor de hoisin balletjes: 

500 gram rundergehakt
Een kopje panko
4 lente-uitjes + 2 lente-uitjes ter garnering
2 teentjes knoflook
2 centimeter gember
2 theelepels sesamolie
1 ei

Voor de saus:

Half kopje Hoisinsaus
2 teentjes knoflook
1,5 centimeter gember
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel rijstazijn
Handje sesamzaadjes

Snijd de lente-ui schuin in rolletjes. Pers de knoflook en rasp de gember. Doe het gehakt in een kom en voeg hier de panko, lente-ui, knoflook, sesamolie en het ei aan toe. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Maak een grote bal in het midden van de kom en laat even een half uurtje staan. De smaken kunnen dan goed tot elkaar komen.

Doe de hoisinsaus, knoflook, gember, sesamolie, rijstazijn en de sesamzaadjes in een kom en meng dit door elkaar met een garde. Proef goed of de saus op smaak is. Ik voeg bijna altijd nog iets extra’s van één of meer ingrediënten toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak balletjes van het Hoisin balletjesgehaktmengsel. Beleg een ovenplaat met bakpapier. Leg de hoisin balletjes op het bakpapier en bak ongeveer, afhankelijk van de grootte, 10 tot 15 minuten in de oven.

Snijd de overgebleven lente-ui schuin in rolletjes. Gebruik de lente-ui en wat extra sesamzaadjes als garnering. verwarm de saus heel kort en laat over de hoisin balletjes lopen. Lekker met Jasmijnrijst en gewokte paksoi als hoofdmaaltijd of dip de hoisin balletjes in de saus als snack bij de borrel.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *