Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt

Recept: Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt

 

Provençaalse ovenschotel met courgette en gehaktToen het vorige week keihard stormde kreeg ik enorm veel zin in een verwarmend ovengerecht. Zo’n gerecht waar het hele huis dan lekker van gaat ruiken. Terwijl ik zelf onder de douche stond op te warmen stond de oven te loeien. En toen ik weer was opgewarmd toverde ik deze Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt uit de oven. Het recept voor de ovenschotel komt uit een kookboekje uit 1984. Een kookboekje waar, zo schreven ze in de inleiding, erg gedurfde recepten in staan. Zo staat er bijvoorbeeld ook een zeer gewaagde pastaschotel met kaas, tonijn en rucola in en is er een artikel geschreven over de magische combinatie van kip en ananas. Hilarisch als je dat nu terugleest. Deze Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt stond er ook in. Een makkelijk en snel gerecht, maar zeer gewaagd in 1984. De ovenschotel is kruidig en lekker verwarmend, perfect voor op een stormachtige dag en natte dag. De ovenschotel is het lekkerst in combinatie met brood. Lekker met zijn allen dippen uit een grote schaal. Extra lekker als de regen tegen de ruiten tikt. Kaarsjes aan en je avond is weer goed. Jaja.. In de jaren ’80 wisten ze wel wat een goede ovenschotel is!



Ingrediënten Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt voor 4 personen

300 gram rundergehakt
1 courgette
3 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels Provençaalse kruiden
1 theelepel chilipoeder (gebruik 2 theelepels als je van pittig houdt)
125 ml room
200 gram geraspte kaas (ik gebruik altijd half mozzarella, half belegen kaas)
Een eetlepel roomboter
Peper en zout

Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Versnipper de ui en pers de knoflook. Snijd de courgette en de tomaat in blokjes. Verhit de roomboter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot het glazig ziet. Doe het gehakt en een beetje peper en zout bij de ui en bak het rul. Voeg de tomatenpuree aan het gehakt toe en laat een minuut of 3 pruttelen.

Doe de courgette, de tomaat, de chilipeper, de Provençaalse kruiden en de room bij het gehakt. Schep alle ingrediënten door elkaar. Laat het mengsel 5 minuten pruttelen en maak af met peper en zout. Proef of het courgettemengsel op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Schep het courgette-gehaktmengsel in een ovenschaal. Bedek de bovenkant met geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de oven en bak de ovenschotel in 20 minuten gaar. De ovenschotel is klaar als de kaas helemaal gesmolten is.

Serveer de Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt in combinatie met versgebakken brood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Provençaalse ovenschotel met courgette en gehakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *