Recept: Toscaanse amandelcake met sinaasappel

 

Toscaanse amandelcake met sinaasappelToen ik vorig jaar in Italië was viel het me op dat daar heel anders wordt ontbeten dan in Nederland. We sliepen de eerste paar nachten bij een hele lieve vrouw in de bergen van Umbrië. Elke avond bracht ze ons een zelfgemaakte cake of taart. “Voor het ontbijt de volgende ochtend”, zei ze erbij. Ook in het volgende hotel in Toscane waren er vooral luchtige taarten en cakes aanwezig op het ontbijtbuffet. Toen ik vroeg of dat in heel Italië zo is, vertelden ze ons dat veel Italianen hun dag beginnen met zoet gebak of een zoet broodje in combinatie met een cappuccino. Want cappuccino is hét drankje voor bij het ontbijt. Als je in Italië na 12 uur een cappuccino bestelt wordt je erg raar aangekeken. Ze verklaren je dan letterlijk voor gek. Na 12 uur drink je espresso. Punt. Ik houd wel van het Italiaanse ontbijt. Vooral de luchtige amandelcake met sinaasappel vond ik hemels. De smaak en de luchtigheid van de cake kwam een beetje in de buurt van de tulband die wij in Nederland bij het kerst- en paasontbijt eten. Ik kan iedere dag wel met de Toscaanse amandelcake ontbijten. En dat zegt iets voor iemand die eigenlijk niet zo van ontbijten houd!




Ingrediënten Toscaanse amandelcake met sinaasappel

200 gram amandelmeel
100 gram roomboter
180 gram kristalsuiker
4 eieren
1 sinaasappel
Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rasp de schil van de sinaasappel.

Smelt de roomboter op laag vuur in een steelpan. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Laat de boter afkoelen.

Splits de eieren. Doe eidooiers samen met de kristalsuiker in een kom. Mix 5 minuten, tot het een romig mengsel wordt. Spatel de geraspte sinaasappelschil, het amandelmeel, het sap van de sinaasappel en de gesmolten boter door het mengsel.

Doe de eiwitten in een schone kom. Klop de eiwitten stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door de rest van het beslag. Giet het beslag in een (ingevette) springvorm. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak hem in 40 minuten gaar.

Bestrooi de Toscaanse amandelcake met sinaasappel met poedersuiker.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Toscaanse amandelcake met sinaasappel

  1. Pam schreef:

    Dank je wel voor het recept; het lijkt mij een lekkere cake en wil hem graag maken. Hoe hoog heb je de temperatuur van de oven? Ik wil hem liever niet laten verbranden;)

     
  2. willy de wit schreef:

    Hoi,
    je schrijft dat de cake als laatste met sinaasappel met suiker bestrooid moet worden. Wat bedoel je daar precies mee? De sinaasappel is toch al verwerkt in de cake?
    Een 2e sin.appel en daarvan het sap of de rasp gebruiken?
    Laat je het even weten?
    Dankjewel.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *