Recept: Mama’s Italiaanse pompoentaart

 

pompoentaartHet recept voor pompoentaart kwam ik tegen in een Italiaans kookboek van de moeder van een vriendin. Het was een heel oud kookboek wat nog van haar oma was geweest. Als je de bladzijdes omslaat kraakten ze helemaal een beetje. Ik vind dat altijd zo een bijzonder gevoel. Ik stel me dan voor hoe er vroeger gekookt werd met dat boek in een keuken met een gordijntje voor de gootsteen. Voordat ik het weet ben ik compleet weggedroomd. Enfin. Back to reality. We zochten een recept dat haar moeder wilde maken op haar verjaardag en we bladerde één voor één de kookboeken verder door. Toen ik tijdens het bladeren dit recept voor pompoentaart tegenkwam maakte ik er meteen een foto van. Het recept was in het Italiaans, maar omdat ik het plaatje zo mooi vond wilde ik hem meteen proeven. Thuis heb ik het recept vertaald. Lang leve Google translate! En vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Ik moest die taart van het plaatje hebben. En zo geschiedde. Ik heb zeker geen spijt van de moeite die ik erin gestoken heb want wat was die taart lekker zeg! Het recept heb ik herschreven in het Nederlands, zodat jullie hem ook kunnen maken. Doen hoor! Het duurt even, maar dan heb je wel wat. Zoet, kruidig en hartig tegelijk. Het leven is mooi!

Ingrediënten pompoentaart

 

Voor het deeg

250 gram bloem
140 gram boter
100 gram poedersuiker
2 eidooiers
Een snuf zout

Voor de pompoenvulling

40 gram rietsuiker
100 gram room
150 gram volle melk
2 eidooiers
60 gram honing
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
Een snuf komijn
Een snuf nootmuskaat
Een snuf zout

Doe de boter en de suiker in een keukenmachine (je kunt ook een mixer met deeghaken gebruiken) en klop tot een romig mengsel. Doe de poedersuiker, eidooiers en zout bij de boter en kneed tot een soepel deeg. Leg het deeg afgedekt een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de pompoen in een half uur gaar. Laat de pompoen afkoelen. Doe de pompoen samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling in een kom. Pureer tot er een glad mengsel ontstaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een spring- of quichevorm in met een beetje boter of olie. Bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met het deeg. Druk ter decoratie te randjes een beetje in met je vingers. Giet het pompoenmengsel in de vorm. Zet de pompoentaart in de oven en bak hem in 45 minuten gaar.

Laat de pompoentaart afkoelen en zet hem 2 uur in de koelkast. Serveer met een flinke dot slagroom.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *